Het hebben van geheimen is normaal. Iedereen heeft geheimen. Veelal zijn we daar niet van bewust. Op het moment dat we er bewust van zijn, krijgt het geheim een diepere lading. We gedragen ons net iets ‘anders’ dan normaal en denken twee keer zo goed na over wat we delen en wat we voor ons houden. Met een geheim kun je de afstand tussen jezelf en anderen verkleinen of vergroten. Deze vaste tentoonstelling gaat over de waarde van geheimen. Hierin staan dilemma’s centraal, geheel interactief.

Zodra je binnenkomt in de Geheimengalerij ga je op ontdekkingstocht. Dat begint bij een bijzonder collectiestuk: het oudste nog bewaarde brilletje, uit de 14e eeuw. Deze bril was vroeger in het bezit van een kanunnik (een soort monnik), die zelf ook heel wat geheimen had. Door het brilletje kijkend leer je dat geheimen niet altijd zijn wat ze op het eerste gezicht lijken.

Verderop in de ruimte wordt je uitgenodigd om met je eigen geheim aan de slag te gaan. Wat doet het met je als je iets dat niemand anders weet toch kan delen? Het kan hier, anoniem. Door je geheim te delen draag je letterlijk bij aan de tentoonstelling: je geheim wordt anoniem in een transparante geheimenbox bewaard. Zo worden andere bezoekers er zich van bewust dat iedereen geheimen heeft. Onze boodschap is daarmee: als je geheimen deelt, kun je vrijer denken, wordt je wereld groter en maak je makkelijker verbinding en contact met mensen om je heen.

Status: uitgevoerd, 2020

Locatie: Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom
Opdrachtgever: Museum Markiezenhof
Interieurbouw: Groeneveld & Poirot
Verlichting: Pierre Withaeckx
Grafisch ontwerp: Pronk Studio
Kanunnik bril ontwerp: Benjamin Meijer
Fotografie screens: Nick Franken Fotografie
Geheimenexpert: Andreas Wismeijer