In navolging van de tentoonstelling aan de TU Delft in 1986-1987 ‘Raumplan Versus Plan Libre” (curator Max Risselade), is de Maastricht Academy of Architecture op zoek gegaan naar de hedendaagse betekenis van de ontwerpen van Loos en Le Corbusier.

De plattegrond als prototype: Loos en Le Corbusier
De woonhuizen van de architecten Adolf Loos (1870-1933) en Le Corbusier (1887-1965) hebben in het architectuurdiscours en het architectuuronderwijs sinds lang een belangrijke rol. De uitgangspunten van de ontwerpen van Adolf Loos – georiënteerd op ruimtelijke ervaring- en van Le Corbusier richten zich op de open structuur, die vrije beweging mogelijk maakt. Ieder ontwerp bezit een grote kwaliteit, maar zou als prototypisch kunnen worden beschouwd in het verschillen in opbouw en ruimtelijke werking en toont daarmee het fundamentele verschil in ontwerp attitude en de rol van de gebruiker.

Tentoonstelling als Maquette working space
Het resultaat is een tentoonstelling van maquettes en maquettefoto’s, die inzicht geeft in de ruimtelijke beleving van de woonhuizen van Adolf Loos en Le Corbusier. Zij zijn als gedachtewolken in de ruimte geplaatst. Zij zweven en geven ruimte voor het kijken, bekijken, interpreteren en discussiëren. De tentoonstelling geeft inzicht hoe wij naar deze ontwerpen kijken en hoe nieuwe interventies vanuit hun hedendaagse belevingswereld toegepast kunnen worden in de ontwerpen van deze twee grootheden. Het toont de contemporaine relevantie die in de essentie van het werk van de beide architecten schuil gaat.

Status: uitgevoerd, 2015

Locatie: Boschstraat 9, Maastricht
Opdrachtgever: Bureau Europa, Hogeschool Zuyd
Fotografie: Sem Shayne