In het Schutterspark in Brunssum staan vier voormalige pompgebouwen. Dit complex is gebouwd tijdens de opkomst van de mijnbouw in de regio Brunssum/Heerlen. In deze gebouwen werd water gezuiverd en klaargemaakt voor gebruik in de mijnen Hendrik en Emma, en werd er drinkwater geproduceerd voor de inwoners van Brunssum.

De gebouwen liggen langs de Rode Beek, dat een belangrijk element is van het Schutterspark. Dit was functioneel, want zo kon het afvalwater van het zuiveringsproces via de beek worden geloosd. Het Schutterspark is zelf ook onderdeel van de mijnindustrie geweest: hier werden recreatievoorzieningen geplaatst voor de werknemers van de mijnen. Nog steeds is er in het Schutterspark een recreatievijver, een speeltuin met miniatuur-spoorbaan en een brasserie te vinden.

Er is voor gekozen om de nieuwe functie van dit complex te laten aansluiten bij de geschiedenis van de pompgebouwen. In het ontwerp is een spa ontwikkeld, met sauna’s, verschillende baden, behandelruimtes en een horecagelegenheid.

Status: haalbaarheid, onderzoek herbestemming

(Nederlands Fotomuseum)