Binnen deze sociaal-maatschappelijke context onderzoek ik wat hedendaagse ruimtelijke alternatieven kunnen zijn voor het maken van persoonlijk contact het delen van geheimen. Daarvoor is publieke ruimte, als fysieke en mentale vrijplaats, een belangrijk speelveld waarin toegankelijkheid, waarborging van anonimiteit en stimulering van interpersoonlijk contact en verbinding belangrijke criteria zijn.
De ruimtelijke installaties zijn ontworpen op basis van vier fases van persoonlijke ontwikkeling: verkenning, ontkenning, erkenning, onthulling. De fases verkenning en ontkenning bevinden zich langs de kade aan het water, onder het maaiveld. In twee ruimtelijke installaties verken je hier het probleem waar je mee zit. Dat is niet makkelijk, en vaak zal je het geheim niet accepteren: de fase van ontkenning. Deze twee fases doorloop je in een interieur van handeling en ervaring.
Na deze twee fases is een transitiemoment waarin je boven het maaiveld terecht komt. De installaties voor erkenning en onthulling zijn geplaatst boven de kade en dragen bij aan contact en verbinding met anderen. Het interieur stimuleert hier de aspecten van gesprekken: begrijpen, luisteren en inspireren in een mentale én fysieke ruimte. Dit zijn belangrijke voorwaarden waarmee deze installaties zijn ontworpen. De sluis, waarin de fase van onthulling in is opgenomen, is een metaforische plek waar bezoekers gefaciliteerd en gemotiveerd worden om hun verhalen te delen.
Het onderzoekend ontwerpproces is vanuit het brugwachtershuisje aan de Zuid-Willemsvaart gedaan. Vanuit deze tijdelijk ingerichte plek heb ik contact gezocht met de samenleving en analyses gedaan van de karakteristieken en eigenschappen van de omgeving. Stromend water, een rij bomen, lange zichtlijnen en niveauverschillen vormen de dragers in het verhaal. In die context zijn mijn installaties de interieurs die interactie, veiligheid en gedachten stimuleren.
Status: ontwerpend onderzoek