De dag loopt ten einde, tal van keuzemomenten, verplichtingen, indrukken. Je komt aan bij je hotelkamer, stapt binnen en betreedt een intieme wereld. Je komt los van de dagelijkse beslommeringen. De dag laat je achter je. Rust, nog even zitten, koetjes en kalfjes, het ont-moeten.

Zelf heb je nog zicht op je omgeving, maar voor de buitenwereld zit je geborgen. Richting de slaapplek sluit de ruimte zich verder af, waarna je uiteindelijk volledig afgesloten en veilig tot rust komt.

Wat is de relatie tussen een slaapkamer en een goede nachtrust? Met deze vraag hebben we een concept bedacht die ter inspiratie dient voor het Expo Hotel.

De “slaap”installatie is gebaseerd op het zogenaamde ritueel voor het slapen gaan. Het proces hiervan is leidend voor de functies, de architectonische vorm en het materiaal.

In het teken van duurzaamheid is gebruik gemaakt van het delen (bruikleen) en hergebruiken. De steigerbuizen worden geleend voor continuiteit van het product en de houten delen zijn reststukken van o.a. kozijnen, plinten en dergelijke sloopmaterialen. Deze zijn afkomstig uit lokale omgeving.

Verlichting neemt een belangrijke rol aan in het ontwerp. Het licht dat langs de openingen strijkt, geeft extra dimensie aan de wisselwerking van buiten naar binnen. Overdag onderdeel van de “installatie”. ‘s-Avonds het licht als (kamer)sfeer.

Steiger vormt het nieuwe grid binnen het bestaande grid van De Heus. Deze zorgt ervoor dat de functies opgetild worden tot niveauverschillen en deze op een andere manier worden ervaren. Door geleidelijk van open naar gesloten structuur te werken, neem je afstand van je dagelijkse routine (het denkbeeldige grid) en begint het preludium alvorens het slapen gaan. Een prettige slaapplek met een goede nachtrust is het vooraf ordenen van tijd en rein geweten.

Fase: ontwerpprijsvraag